Een goede nachtrust is zeer belangrijk. Dr. Dagmar Deboeck geeft dan ook graag een aantal tips mee:
- Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan.
- Let erop dat jouw slaapkamer goed verlucht is en maak ze zo donker en rustig mogelijk.
- In bed doe je niets anders dan slapen. Niet studeren, geen GSM of TV. Zo leert jouw lichaam dat het tijd is om te slapen als je naar bed gaat.
- Als je de hoofdmaaltijd ’s avonds eet, doe dit dan 3u vóór het slapengaan. Of eet ’s avonds maar een lichte maaltijd. Met een volle maag slaap je minder goed.
- Drink ’s avonds geen cafeïne-houdende dranken (koffie/thee/ cola/energydranken). Ze houden de slaap tegen.
- Geen alcoholische dranken, ze verminderen de kwaliteit van je slaap.
- ’s Avonds niet meer te veel drinken. Dan moet je ’s nachts niet opstaan om te gaan plassen.
- ’s Avonds niet stevig sporten. Je lichaam activeert dan. Een half uur rustig wandelen of fietsen bevordert de slaapkwaliteit wel.
- 30 – 60 minuten voor het slapengaan niet met GSM of computer spelen of werken. Het licht van computer/GSM-schermen houdt onze hersenen wakker.
- Gebruik slaapmedicatie alleen op advies van de dokter en zo kort mogelijk. Slaapmedicatie verslechtert in het algemeen de slaapkwaliteit. Sommige slaapmiddelen kunnen je zelfs op termijn afhankelijk maken.
Getuigenis van Francine, 19j:
“Ik heb al lang slaapstoornissen en ben daarvoor bij de dokter langs geweest. Er werd mij aangeraden om de televisie en de gsm hiervoor een 30-tal minuten voor het slapengaan stop te zetten! Dit heeft mij heel erg geholpen. Een boekje en een thee voor het slapengaan is veel gezelliger dan mijn ogen moe te maken en mijn hersenen te stimuleren met de schermen.”